menu sluiten
Contact

Antwerpen
Veldkant 33B, 2550 Kontich
België +32 (0)3 444 11 08

Breda
Rithmeesterpark 50-A1, 4838GZ Breda
Nederland +32 (0)3 444 11 08

info@jstack.eu

7 December 2015

SEO tips, trends en checks voor 2016. Scoren in Google!

2015 was toch wel een bewogen jaar voor de SEO industrie. Zo maakten we o.a. kennis met de veelbesproken ‘mobilegeddon’ update waarbij een mobielvriendelijke website een rankingfactor is geworden in mobiele zoekresultaten. Tevens hebben de lokale zoekresultaten een make-over gekregen. Waar er voorheen nog tot 7 lokale resultaten werden getoond in de resultatenpagina van Google, worden er nu nog maar 3 resultaten in de ‘local-stack’ getoond. Ook hebben we kennis gemaakt met de ‘quality update’ van Google waarbij gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit van content nog belangrijker zijn geworden.

Veel bedrijven zullen rond deze tijd bezig zijn met het maken van nieuwe strategieën en plannen voor het nieuwe jaar. Als helpende hand lichten we graag een aantal SEO tips, checks en trends voor 2016 uit.

Even terug naar de basis van SEO

SEO begint met het optimaal vindbaar maken van je website voor zoekmachines. Als dit in de basis niet goed is geregeld kun je hoge rankings wel vergeten. Ook pas je gedurende het jaar waarschijnlijk veel aan je website aan; nieuwe landingspagina’s, nieuwe features, nieuwe content etc. Daarom is het goed om minimaal 1 keer per jaar even terug naar de basis te gaan waar je zelf waarschijnlijk gemakkelijk invloed op kunt uitoefenen:

  • Zijn je title tags geoptimaliseerd?
  • Gebruik je overtuigende meta descriptions?
  • Is de opbouw van je content duidelijk en scanbaar (H1, H2, H3)?
  • Zijn je afbeeldingen geoptimaliseerd?
  • Zitten er fouten in je sitemap?
  • Ontvang je crawlfouten, HTML verbeteringen of waarschuwingen in je Search Console?
  • Kloppen je gestructureerde gegevens nog?
  • Heb je last van gebroken links?
  • Hoe zit het met de laadtijd van je pagina’s?
  • Hou je je nog steeds aan de richtlijnen voor webmasters?

Kortom, zorg dat je voldoet aan de verwachtingen en eisen van Google.

Tevens is het belangrijk dat je wekelijks/maandelijks je SEA (zoekmachine adverteren) data analyseert om dit als input voor je SEO te gebruiken.  Deze data is zeker belangrijk voor de strategie van het nieuwe jaar. Benieuwd wat er nieuw is in de wereld van zoekmachine adverteren? Bekijk wat er nieuw is in Google Adwords.

Wil je een scan met advies ontvangen van bovenstaande items?
Neem dan contact op met onze SEO-specialisten.

Mobiel; belangrijker dan desktop?

Een mijlpaal voor mobiel: dit jaar is het aantal zoekopdrachten op mobiel binnen Google voor het eerst boven desktop uitgestegen. De ‘mobilegeddon’ update van Google is dus een goede stap geweest om gebruiksvriendelijkheid voor de gebruiker te garanderen. Ook in 2016 zal het gebruik van mobiel blijven stijgen. Heb je nog geen goede responsive, adaptive of mobiele website? Dan ga je gegarandeerd websitebezoek mislopen. En alleen een geoptimaliseerde website voor mobiel is niet genoeg. Bedenk wat je wilt bereiken, identificeer micromomenten, stem content af op apparaat en momenten en zorg ervoor dat mobiel is afgestemd op de customer journey. Een goede mobiele strategie kan en mag dus niet ontbreken in de SEO plannen voor 2016.

Check of je website mobielvriendelijk is >

Contentmarketing; vergeet het denken in zoektermen

Content en SEO; vanaf het ontstaan van zoekmachines een relatie die niet meer stuk kan. Wel moet gezegd worden dat ‘content’ tegenwoordig een andere en uitgebreidere betekenis heeft gekregen m.b.t. SEO. Zorg in 2016 voor ‘rijke’ content die deelbaar is; video’s, handleidingen, checklists, downloads, e-books etc.

De tijd van het maken van een pagina voor iedere zoekterm is ook geweest. Denk voor de SEO plannen voor het nieuwe jaar in ‘onderwerpen’ i.p.v. ‘zoektermen’. Zorg dat je autoriteit wordt van bepaalde onderwerpen i.p.v. bepaalde termen. Dat neemt niet weg dat een gedegen zoekwoordenonderzoek van essentieel belang is, ook in 2016. Je contentstrategie moet namelijk wel gericht zijn op zoekintenties. Daarnaast zien we ook dat over het algemeen langere pagina’s hoger ranken in Google dan kortere pagina’s.

Kortom, maak content voor je doelgroep en hou rekening met zoekmachines, niet andersom!

Onze digitale assistenten veranderen ons zoekgedrag

Google Now, Apple Siri, Microsoft Cortana; het zijn vandaag de dag onze digitale assistenten voor gesproken zoekopdrachten. Uit een eerder onderzoek van Google bleek dat 55% van de tieners en 41% van de volwassenen in de VS meer dan één keer per dag van Voice Search gebruikt maakt. En Voice Search zorgt voor een nieuwe dimensie op het gebied van zoekmachine optimalisatie. Gesproken zoekopdrachten zijn namelijk van een compleet andere aard dan getypte zoekopdrachten. Zo bevatten gesproken zoekopdrachten meer termen dan getypte en zijn het vaker vragen. Vanuit SEO oogpunt is Voice Search dus zeker iets om rekening mee te houden in 2016.

Youtube: de nummer 2 zoekmachine

Youtube is vandaag de dag de nummer 2 zoekmachine na Google. In je SEO strategie voor 2016 mag je dit kanaal dus niet links laten liggen. Videocontent creëren, een Youtube-kanaal starten, video’s binnen je website tonen en Youtube-optimalisatie moeten in je SEO-plan voor 2016 zijn opgenomen. Video’s krijgen een steeds grotere rol in het bereiken van je doelgroep, engagement genereren en verkoop stimuleren. Het is niet voor niks dat Google aan het testen is met video-advertenties binnen de zoekresultaten. Heb je al een Youtube-kanaal of ben je van plan er binnenkort één te starten? Hieronder volgen een aantal tips:

  • Start met een zoekwoordenonderzoek. Welke zoekwoorden triggeren bijvoorbeeld video-resultaten binnen Google zoeken? Wat is het volume op deze zoekwoorden?
  • Video’s ontwikkelen hoeft zeker niet duur te zijn. Zoek de juiste partners binnen je budget.
  • Besteed aandacht aan titels, omschrijvingen en tags. Zorg dat deze SEO-geoptimaliseerd zijn.
  • Moedig abonneren, liken en delen aan. Dit kan bijvoorbeeld aan het eind van je video.
  • Creëer ‘zoekwoordrijke’ afspeellijsten/categorieën.

Het belangrijkste: zorg voor views! Deel je video op socials, gebruik je e-maildatabase, je eigen website, embed in blogposts etc.

Gaat Youtube komende jaren Google zoeken verslaan?

Vergeet lokale SEO niet

In het huidige smartphone-georiënteerde online landschap worden lokale zoekopdrachten massaal gebruikt. Ook in 2016 zal deze trend zich voortzetten en gaan uitbreiden. Het is niks nieuws dat smartphones en wearables het eenvoudig maken om informatie over de directe omgeving op te zoeken. Ook zoekmachines spelen hier op in en zorgen ervoor dat zoekresultaten steeds meer lokaal georiënteerd worden. Waar moet je rekening mee houden?

Google Mijn Bedrijf
Check je pagina op juistheid, verifieer je locatie en geef zo veel mogelijk informatie op.

Verzamel reviews
Verzamel reviews binnen Google! Deze worden gebruikt in het algoritme en worden getoond in lokale zoekresultaten.

Consistentie in gegevens
Zorg ervoor dat je bedrijfsgegevens overal hetzelfde en up-to-date zijn. Denk aan online bedrijfsgidsen, social media, gestructureerde gegevens in je eigen website et.

Zorg er uiteraard ook voor je lokale pagina’s binnen je eigen website geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines met de eerder gegeven tips.

Integratie van social media in zoekmachines

Social media heeft sinds 2010 invloed op de ranking binnen Google. Vooral de integratie van social kanalen in je content- en linkbuildingstrategie zullen je helpen je rankings in Google te verbeteren. Echter, Google en andere zoekmachines zijn hard aan het werk om social kanalen en posts te integreren in de zoekresultatenpagina. Hieronder een voorbeeld:

Zorg voor 2016 dus dat je SEO-strategie en social media strategie in elkaar verweven zijn.

Hoe zit het eigenlijk met RankBrain?

Google RankBrain is een nieuw ‘machine-learning’ systeem voor de interpretatie van zoekopdrachten en rankschikking van resultaten. Met behulp van ‘artificial intelligence’ kan het algoritme zichzelf ‘leren’ om patronen te herkennen. Klinkt ingewikkeld? Dat is het ook! Maar hoe kunnen we met SEO hierop inspelen? Het systeem bestaat nu een aantal maanden en de impact kunnen we nog minimaal noemen. Echter, omdat het systeem ‘zelflerend’ is, zal de impact langzaamaan steeds groter gaan worden. Heel simpel gezegd zal Google slimmer worden in het leggen van verbanden en antwoord geven op lange zoekopdrachten. Voor je SEO-strategie voor 2016 kom ik dan weer terug op het focussen op onderwerpen in plaats van zoektermen.

Mobiele apps en SEO

Heb je een mobiele app of ben je van plan er in 2016 één te gaan ontwikkelen? Ook daar dien je een SEO-strategie op los te laten. Google indexeert apps in mobiele zoekresultaten en je wilt natuurlijk ook in de ‘store’ goed gevonden worden. Naast het indexeren van apps zal ook het indexeren van content binnen apps een steeds grotere rol gaan spelen in de wereld van SEO.

Voor het goed indexeren van content in mobiele apps is een samenwerking tussen marketeer en developer vereist. Check de app-indexing richtlijnen >

Genoeg input voor je nieuwe SEO-strategie?

Heb je vragen, opmerkingen of wil je graag je eigen SEO-strategie concreet gaan maken?
Neem dan contact op met één van onze SEO-specialisten.

Meer weten?

Neem contact op met Vincent. Hij denkt graag met u mee in een persoonlijk gesprek.

info@jstack.eu +31 (0)85-888 33 31

Interessant? Deel dit artikel met een vriend(in) of collega!

Vragen over dit onderwerp?

Onze experts denken graag met u mee


    Gerelateerde berichten