menu sluiten
Contact

Antwerpen
Veldkant 33B, 2550 Kontich
België +32 (0)3 444 11 08

Breda
Rithmeesterpark 50-A1, 4838GZ Breda
Nederland +32 (0)3 444 11 08

info@jstack.eu

15 February 2015

Hoe voorkom je lead-dodende formulieren?

User Experience Design gaat verder dan alleen het likje verf. Er wordt een ervaring gecreëerd waar het uiteindelijke ontwerp wordt gemaakt door interactie tussen designer en gebruiker.

Als je denkt dat contact- en registratieformulieren alleen een passieve manier van communicatie zijn, dan zit je er goed naast! Een goed formulier werkt namelijk 2 kanten op. Het inspireert de gebruiker tot interactie! Want interactie leid uiteindelijk naar een lead. Maar wat is nu de sleutel die ervoor zorgt dat dit ook daadwerkelijk gebeurt? We bespreken nu enkele tips, welke (uiteraard) gebaseerd zijn op gebruikersonderzoeken, die je helpen met het verbeteren van je website formulier.

Wat is de juiste layout

Er worden regelmatig onderzoeken gedaan naar hoe een gebruiker zich gedraagt. Een leuk, maar vooral ook nuttig onderzoek, is een recent eye-tracking onderzoek. Dit onderzoek, ondersteund door Google, maakt duidelijk dat er 20 richtlijnen zijn voor het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van formulieren.

Het onderzoek: http://dl.acm.org/citation.cfm?id=2557265

We geven je een paar tips cadeau!

  1. Labels
    Om de gebruiker te helpen met het invullen van het formulier is het handig om labels toe te voegen boven het bijbehorende invoerveld.
  2. Gebruik placeholders
    Laat een mogelijk antwoord zien. Gebruik hiervoor de zogenaamde placeholder van het invoerveld. Hierdoor wordt het voor de gebruiker nog makkelijker om te weten wat er van hem of haar verwacht wordt om in te vullen.
  3. Gebruik 1 kolom
    Verdeel een formulier nooit over meer dan 1 kolom! Dit is een echte killer! De beste resultaten komen uit formulieren waar er slechts 1 invoerveld op een regel staat. Mensen zien de rechter kolom vaak over het hoofd!
  4. Uitleg en error meldingen
    Plaats een korte uitleg waarom je juist deze informatie vraagt. Hiermee creëer je een betrouwbaar gevoel. Wanneer een verplicht veld niet is ingevuld, geef dan niet de gebruiker de schuld met een dringende error tekst; je hebt geen naam ingevuld!, maar markeer het invoerveld. Deze markering en de uitleg zorgen voor voldoende informatie om de gebruiker het veld alsnog in te laten vullen. Leg nooit, maar dan ook nooit, de schuld bij de gebruiker!
  5. Lengte
    Pas de lengte van de invoervelden aan, aan de te verwachte lengte van het antwoord. Hierdoor kan de gebruiker altijd in een oogopslag zien wat hij of zij heeft ingevuld. Vooral op mobiele apparaten is het lastig terug te moeten scrollen om te zien wat je ook alweer had ingevuld.

Gebruik drie velden

Limiteer je formulier tot 3 invoer velden. Dit kan het conversiepercentage van je contactformulier al verhogen. Een contact- & registratieformulier van slechts 3 velden staat garant voor een conversiepercentage van ongeveer 25% uit de doelgroep; doelgericht bezoek van je website. Toevoegen van al 1 extra invoerveld kan dit percentage al aanzienlijk doen dalen.

Een vergelijkbaar onderzoek van HubSpot bevestigt dit ook. Zij hebben meer dan 40.000 formulieren onderzocht en uit het resultaat kwam dat wanneer een formulier van 4 naar 3 invoervelden werd gebracht, dit een conversieverhoging van 50% opleverde!

Weg met Captcha!

Een captcha is een populaire en doeltreffende methode om spam te voorkomen via website formulieren. Goed toch? Het antwoord is echter nee, dit is niet goed. Als je naar de cijfers kijkt dan zie je dat een captcha een duidelijk negatieve invloed heeft op het conversiepercentage van een formulier. Formulieren die een captcha gebruiken verliezen al snel tussen 3 en 4 procent van alle conversies! Dit betekent 3 tot 4 leads (en dus potentiele verkopen) op elke 100 bezoekers!

Wanneer je gebruik maakt van een contact formulier zul je de juiste balans tussen beveiliging en gebruiksvriendelijkheid moeten vinden. De meeste captchas zijn vervelend en als er (wat vaak het geval is) verouderde versies worden gebruikt zijn de afbeeldingen vaak onleesbaar. Ook kan de gebruiker zijn vertrouwen verliezen in de website, omdat hij zichzelf moet gaan bewijzen voor jou!

Het is dus erg belangrijk jezelf af te vragen of het ontvangen van spam mailtjes opwegen tegen het verlies van conversie.

Als je spam wilt vermijden, maar geen verlies wilt hebben in je conversiepercentage, dan kun je het beste gebruik maken van een andere methode die automatisch in de code word afgehandeld. Deze methoden zijn minder doeltreffend tegen spam, maar laten daarentegen ook weinig tot geen verlies zien in het conversiepercentage.

Welke velden maken conversie kapot?

Altijd al afgevraagd waarom mensen afhaken met het invullen van een formulier? Grote kans dat dit veroorzaakt wordt door de type velden die je vraagt. De meest gebruikte fout is het vragen van een telefoonnummer! Als je naar de statistieken kijkt, dan zie je dat invoervelden voor een telefoonnummer een hoog verlatingspercentage hebben. Niet alleen is dit een extra invoerveld, maar schept het ook de verkeerde verwachtingen voor een gebruiker. Zij denken enkel aan die vervelende verkoper die ze straks weer aan de lijn krijgen. Vraag daarom altijd om het e-mailadres van de gebruiker.

Soms ontkom je er niet aan en heb je toch echt het telefoonnummer nodig. Dat kan, maar laat dan wel zien waarom je het nummer vraagt! Markeer het invoerveld ook als optioneel. Dit helpt al enigszins.

Als we naar een ander onderzoek kijken (Ditmaal van ClickTale), dan zien we dat; wanneer een telefoonnummer veld als optioneel wordt gemarkeerd; het verlatingspercentage van bijna 40% afneemt naar minder dan 5%.

Het onderzoek:http://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/6748/3-Form-Fields-That-Kill-Landing-Page-Conversion-Rates.aspx

Een contactformulier gaat dus verder dan alleen het likje verf. Creëer interactie met de gebruiker en vindt de juiste balans tussen gebruiksvriendelijkheid, beveiliging en het ontvangen van de gewenste gegevens.

Mijn formulier converteert niet, wat nu?

Heb je vragen, wil je meer informatie of meer conversies halen uit je formulieren? Neem dan contact met ons op.

Meer weten?

Neem contact op met Vincent. Hij denkt graag met u mee in een persoonlijk gesprek.

info@jstack.eu +31 (0)85-888 33 31

Interessant? Deel dit artikel met een vriend(in) of collega!

Vragen over dit onderwerp?

Onze experts denken graag met u mee


    Gerelateerde berichten