menu sluiten
Contact

Amsterdam
Pedro de Medinalaan 87a/b, 1086 XP Amsterdam
Nederland +31 (0)85-888 33 31

Breda
Neerloopweg 36, 4814 RS Breda
Nederland +31 (0)85-888 33 31

Antwerpen
Veldkant 33B, 2550 Kontich
België +32 (0)3 444 11 08

info@jstack.eu

5 april 2019

Wat is Data Science?

Vaak bestaat er verwarring over de verschillen of overeenkomsten tussen Data Science, Machine Learning en Artificial Intelligence. Daarom bespreken we in deze blogpost kort wat deze drie termen inhouden en hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Data Science

Laten we beginnen met Data Science. Dit veld is ontwikkeld zodat men meer inzicht en kennis uit data kan halen. Hiervoor worden algoritmes ontwikkeld die voornamelijk zijn gebaseerd op wiskunde en statistiek in combinatie met computer science.

Wiskundigen en statistici trachten in hun werk al decennialang hetzelfde doel te bereiken, maar het is juist de combinatie met computer science die heeft geresulteerd in wat wij hedendaags als data science kennen. Vandaag de dag heeft data science steeds vaker een essentiële rol in een onderneming en is de functie van Data Scientist een van de meest begeerde en bestbetaalde banen op de markt.

Twee skills die binnen de data science als zeer waardevol worden gezien, zijn data mining en predictive analytics. Data mining is simpelweg het vinden van patronen in data aan de hand waarvan men meer inzicht en kennis uit data kan halen. Predicitive analytics daarentegen gebruikt data om de statistische kans van bepaalde uitkomsten van een proces te bepalen.

Artificial Intelligence

Deze twee termen zijn ook een belangrijk onderdeel van Artificial Intelligence (AI) – al is de betekenis van AI in de afgelopen jaren sterk veranderd. Van origine refereert AI naar machines die kunnen denken, leren en handelen op een manier die niet te onderscheiden is van de menselijke. Dergelijke intelligente systemen worden geprogrammeerd door mensen en worden vervolgens slimmer door middel van data. Hier is weinig tot geen menselijke interferentie voor nodig. Dit brengt ons dicht bij de derde term die behandeld wordt in deze blogpost; Machine Learning.

Machine Learning

Machine Learning (ML) is een onderdeel van AI en dus specifieker dan het overkoepelde concept. In ML ligt de focus op het creëren van modellen die kunnen leren van data, zonder dat wij hier continu toezicht op moeten houden. Dit is niet nieuw –halverwege de 20e eeuw waren onderzoekers hier ook al mee bezig – maar om algoritmes te trainen totdat ze hun taak naar behoren uitvoeren zijn grote hoeveelheden data en daardoor ook veel rekenkracht nodig. Om deze reden is het dan ook, als gevolg van de komst van het internet en de ontwikkelingen op het gebied van hardware, dat deze concepten door bedrijven de laatste jaren pas echt worden geïmplementeerd.

Interessant? Deel dit artikel met een vriend(in) of collega!

Vragen over dit onderwerp?

Onze experts denken graag met u mee

Gerelateerde berichten